Det där med församlingsplantering.

Vad tokigt det kan bli när man glömmer att trycka på ”publicera”. Den 26:e februari var jag på en heldag om församlingsplantering på Församlingsfakulteten i Göteborg och utlovade en uppföljning. Här kommer den äntligen!

Sammanfattning av dagen
De inbjudna talarna var Magnus Persson, Anders-Petter Sjödin, Håkan Sunnliden, och Jari Kekäle. Korta presentationer om vilka de är och vad de gör finner du här. Dagen var upplagd så att de fyra talarna under förmiddagen höll var sitt enkelt föredrag om församlingsplantering och deras erfarenhet av detta. Efter en timmes lunchpaus fortsatte dagen med ett panelsamtal där de medverkande fick ställa frågor till varandra, för att sedan ta emot frågor från oss i åhörarskaran. Temat för dagen var visserligen församlingsplantering, men det blev av naturliga skäl så att samtalen kom att röra sig mycket runt vad församlingen är till sitt väsen, och vad den fyller för funktion.

Det första som slog mig var hur talarna trots sina olika bakgrunder alla hade samma utgångsläge. De fyra var rörande överens om att vi som Kristi kropp är kallade ut till evangelisation och mission, att vi är kallade att växa och att gemenskap mellan människor är nödvändigt för hälsosamma och levande församlingar. De alla talade gott om hemgrupper och mindre gemenskaper av olika slag, men lade också stor vikt vid församlingen som en del av samhället och den enskilde kristnes vardagsliv.

Magnus Persson menade bestämt – och de andra höll med honom – att i den bästa av världar skulle ingen kristen behöva ta bilen till kyrkan utan kunde fira gudstjänst i den stadsdel/det samhälle/bland de människor där han eller hon  lever och verkar till vardags. Fastän Persson fick erkänna att han själv tar bilen till sin kyrka, och att det kanske är något av ett önsketänk i dagens Sverige tycker jag nog inte att tanken är så dum.

De sa alla mycket gott, men det som fastnade tydligast hos mig (och som var lättast att anteckna) var några av de saker som Anders-Petter Sjödin och Magnus Persson sade.

Sjödin:
Jesus korsade gränsen mellan himmel och jord, men han korsade också geografiska, etniska, religiösa, sociala, åsikts- och bekvämlighetsgränser. Det är något även vi som kyrka är kallade till att göra. Inte av vilken anledning som helst, utan för att ära Gud och nå människor med evangeliet. Hur bygger vi då en levande församling enligt Sjödin? Jo, vi strävar efter att församlingen ska ha ”en doft av kristus” och ett ”medvetet lekmannaskap”.

”Mission är att korsa gränser. För Guds skull och för människors skull.”

Persson:
Den lokala församlingen har ett syfte och en funktion i våra liv och i Guds rikes utbredning. Magnus Person målade upp detta som en cykel där han med fem grekiska ord förklarade sin syn på den kristna församlingens väsen och funktion.

församlingscykel-1

Ekklesia – Gud kallar oss till sig, frälser oss och samlar sin kyrka/församling till:

Leiturgia – Regelbundet gudstjänstfirandet där Gud blir ärad, den kristna tron förvaltas och vi formas.

Koinonia – I den gemensamma tron och gudstjänstfirandet uppstår gemenskap. Här konkretiseras tron.

Diakonia – I gemenskapen kan vi betjäna varandra och vår omvärld.

Martyria – På så vis blir vi vittnen för världen. Kyrkan är inte vilken gemenskap som helst utan en förkunnande gemenskap som proklamerar Guds Ord. Genom vårt vittnande kallar Gud ytterligare människor till sig, och cykeln fortsätter.

Vidare talade Persson en del om att den kristna församlingen finns till genom Guds nåd, till Guds ära, och vikten av att ha det som grund för allt det vi gör.

Avslutning
Detta är på intet sätt ett uttömmande blogginlägg, men jag hoppas ha kunnat förmedla ungefär vad för teman som genomsyrade dagens föreläsningar och diskussioner  och att det kan vara till någons intresse.

Guds frid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s