Boktips – Inte utan korset

Att starta en blogg är lätt. Att fylla den är något svårare. Men då böcker är ett ämne som passar väl in här, och något jag ändå tänkt skriva om har jag kommit fram till att ett boktips är en bra början!

stefansward_inteutankorset

Boken Inte utan korset, skriven av samhällsdebattören, författaren och pastorn Stefan Swärd är utan tvekan en av de viktigaste böckerna för svensk kristenhet det här året.

I sin bok tar Swärd sats i de diskussioner om försoningen som förekommit i frikyrkosverige de senaste åren, och förklarar på ett pedagogiskt och bibelnära sätt varför Jesus var tvungen att dö. Han tar upp kollisionen mellan Guds rättfärdighet och vår synd och förklarar inte bara varför försoning är nödvändig, utan också hur försoningen går till. Han visar med både iver och tydlighet vad det innebär att Jesus är Guds Lamm, att han vann seger på korset och att Han har betalat priset för våra synder.

Swärd målar även upp en bild av vad de olika försoningslärorna innebär och hur debatten har sett ut i vårt land allt sedan frikyrkorörelsen växte fram. Han nämner splittringen mellan EFS och Missionsförbundet i slutet av 1800-talet med P.P. Waldenström i spetsen, men går också i polemik mot nutida kristna profiler som Åke Bonnier och Sofia Camnerin. Att boken är skriven utifrån ett svenskt perspektiv ser jag som en styrka. Det är tveklöst så att Stefan Swärd i sin bok argumenterar för och försvarar den objektiva försoningläran. Men han lyfter även fram att det inte är vattentäta skott mellan de olika perspektiven.

Hur som helst är boken inte till enbart för dig som är intresserad av den inomkyrkliga försoningsdebatten. Jag rekommenderar den av det enkla skälet att den är god och nyttig läsning för såväl varje ickekristen som vill förstå Bibelns viktigaste budskap som varje kristen som vill tillbaka till grunden för vår tro – Jesu kors.

P.S. Här kan du se Stefan Swärd själv presentera sin bok. Vill du läsa en längre recension kan du klicka här eller här.

2 reaktioner till “Boktips – Inte utan korset

  1. Intressant och bra recension du skrev där. Själv har jag inte införskaffat boken än,men det är nog bara en tidsfråga det handlar om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s